Suché zpracování (natural, dry-processed)
Tato metoda zpracování je nejjednodušší a finančně nejméně náročná a mimo jiné také nejstarší metoda zpracování kávy. Probíhá tak, že ihned po sběhu jsou kávové třešinky rozprostřeny na zem a to rovnoměrně tak, aby ke všem mohl vzduch a sluneční paprsky. Díky působení všech těchto vlivů schnou kávové třešinky rovnoměrně. Je potřeba plody pravidelně obracet a prohrabávat a na noc přikrývat, aby se k nim nedostala vlhkost a zrnka tak nezačala fermentovat. Průběh toho sušení trvá až jeden měsíc od utrhnutí plodů z keřů. Suchá metoda zpracování se používá na méně kvalitní zrna. Usušená zrna po vyloupání měsíc až dva odpočívají a poté putují do celého světa.
Mokré zpracování (washed, fully-washed, wet-processed)
Mokrý způsob zpracování je mnohem náročnější než suchý a výsledkem je získání mnohem kvalitnější kávy. Díky několika postupům během zpracování dochází k výběru opravdu kvalitních zrn velmi šetrným způsobem. Mokrý způsob využívají na plantážích pro kvalitnější zrna, zejména pro Arabici. Proto můžeme o Arabice slyšet také jako o „prané“ nebo „myté“ kávě. Kávové třešinky jsou nejprve promývány vodou ve speciálních nádržích. V tomto procesu se také oddělují lehké, seschlé a nedozrálé plody od zralých a tě, seschlé a nedozrálé plody od zralých a těžkých plodů. Po promytí ve vodní lázni se odstraňuje slupka a část dužiny. Tento proces musí proběhnout do 24hodin po sběru, protože později může dojít k přisychání slupky s dužinou k zrnům a jde odstranit mnohem hůře. Po tomto zpracování potřebují zrna osušit, protože obsahují ještě zhruba 50% vlhkosti. Zrnka se tedy následně 14dní suší. Je možnost je sušit v sušících stojích horkým vzduchem, což využívají velké plantáže nebo sušení na slunci. Zrna se rozmístí na betonové plochy nebo podlahy, stejně jako u suchého způsobu zpracování. Opět ne nezbytnou součástí procesu pravidelné obracení a noční zakrývání. Tento proces zpracování je mnohem náročnější a spotřebujeme při něm velké množství vody na promývání. Pro představu, na jeden kilogram kávy spotřebují zemědělci 130 až 150 litrů vody. Výsledkem je, že kávy z mokrého způsobu zpracování chutnají svěže, ovocně, květinově a více kysele než kávy zpracované suchou metodou.
Polopromyté zpracování (semi-washed, honey)
Na některých plantážích putují kávové třešinky do vodních lázní stejně jako při mokrém zpracování. Probíhá také selekce zralých a nezralých plodů. Vytříděné plody cestují do loupacích strojů, kde jsou zbaveny svrchní slupky a části dužiny, poté jsou nechána na slunci jako při suché metodě. U tohoto způsobu je třeba častěji zrna otáčet, dokonce několikrát denně. Na některých plantážích obracejí zrna každých 15 minut. Výhodou této metody je to, že se provádí kompletně bez promývání větším množstvím vody, což znatelně snižuje náklady na zpracování. Farmáři navíc kávu nemusí nikam vozit, ale zpracovávají ji přímo na plantážích. Po sušení ze zrn jen sundají dužinu. Díky tomuto zpracování se mají možnost cukry uvolnit z dužiny do zrn a těmto kávám se také říká medové.
Monsooned (monzunování)
...již brzy
zdroj: Petra Veselá, Kniha o kávě